vineri, 11 mai 2012

[1]...Esente, arome si parfumuri.


Esentele sunt compusi organici care au in molecula legaturi duble, cicluri aromatice, grupe functionale de tip: Alcool ,Aldehida ,Cetona ,Eter ,Ester ,Heteroatomi (N si O).Esentele sunt substante lichide, insolubile in apa, dar solubile in solventi organici (hidrocarburi, eteri si alcooli).Se extrag prin antrenarea cu vapori, macerarea la cald sau extractie cu solventi, din diferite parti ale plantelor.



La început, parfumurile aveau mireasma unei singure flori. Astăzi, parfumurile au devenit mult mai complexe, cu multe tente şi tonuri necunoscute înainte de descoperirea aromelor chimice.
Parfumurile sunt compuse din amestecuri de esente naturale sau sintetice, diluate in alcool etilic de 90˚.Ele  sunt utilizate in cele mai diferite domernii: Cosmetica ,Industria sapunurilor ,Parfumarea incaperilor ,Industria alimentara.Parfumul reprezintă cea mai concentrată formă (şi, evident, cea mai scumpă). Conţine 20-50% ulei. Parfumul dă cea mai rezistentă aromă în timp şi poate conţine sute de ingrediente.



Aromele sunt moleculele care determina senzatia de gust.Astazi folosim atat arome naturale cat si artificiale (compusi organici sintetizati in laborator).GUSTUL DULCE-Este dat de molecule care au grupari hidroxil in gruparea lor – OH (acool): glicerina, zaharoza, glucoza si fructoza.Zaharoza si aspartanul sunt arome artificiale cu structuri mai complicate. GUSTUL ACRU-Este dat in special de existenta in cavitatea bucala a ionilor H3O+, proveniti din ionizarea acizilor.GUSTUL IUTE SI AROMAT-E specific pentru condimente si apare in urma excitarii stimulilor dureri.Gustul piperat este determinat de interactia unui alcaloid numit piperida cu reptorii dureri.Gustul iute se explica prin existenta in compozitia ardeilor iuti a capsaicinei.



  


Bibiografie: http://www.didactic.ro/materiale-didactice/24557_esen-si-355-e-arome-parfumuri






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu