duminică, 20 mai 2012

[2]...Medicamentele

        Un medicament este o substanta sau un compus administrat omului ca tratament impotriva unei boli, pentru a preveni o imbolnavire sau pentru a stabili un diagnostic.
        Chimistul si medicul elvetian Paracelsus(1493-1514), in secolul al XVI-lea, a fost primul care a definit principiul dupa care fiecarei boli ii corespunde un medicament specific. Trebuie deci cautat medicamentul in functie de maladia pe care dorim sa o tratam. Astazi, cercetarea in domeniul medicamentelor revine, inainte de toate, chimistilor.         
    Crearea unui medicament
         Intre momentul in care un medicament este creat in laborator si cel in care este introdus in farmacii, pot trece foarte multi ani. Dupa ce sunt stabilite caracteristicile fizice si chimice ale noii molecule, incep testarile. Daca medicamentul este, de exemplu, menit sa actioneze asupra ficatului, el este introdus intr-o cultura de celule ale ficatului. Apoi este introdus intr-un ficat de origine animala. Daca rezultatele sunt incurajatoare, incep testarile pe animale.
      Conceptul de chiralitate are multe implicatii în viata noastrã. Multe din obiectele pe care le folosim sunt chirale. De exemplu, cãrtile (pe care le citim de la stânga la dreapta si de sus în jos), automobilul (cu volanul pe stânga si numai la enantiomerul sãu britanic în dreapta), foarfecele (cu versiuni enantiomerice pentru stângaci), corpul omenesc (cu inima în stânga si ficatul în dreapta), etc.
Cei care au încercat sa puna mâna dreaptã într-o mãnusã stângã si-au dat seama de diferenta dintre mâini. Coada porcilor poate fi rãsucitã în sens orar sau în sens trigonometric.
Lumea vie este chiralã.
Ceea ce este valabil la nivel macroscopic se întâlneste si la nivel microscopic. Foarte multe molecule izolate din plante sau animale sunt chirale. Cei 20 de aminoacizi rezultati la hidroliza proteinelor, cu exceptia glicocolului, sunt chirali.
În naturã moleculele se gãsesc fie sub forma unui singur enantiomer, ca cele de proteine, hidrati de carbon si ADN, fie sub forma a doi enatiomeri, ca mentolul, limonenul, carvona, etc. Interactia cu organismul uman a enantiomerilor este diferitã. De exemplu, (-) carvona are miros de mentã (si se gãseste în mentã), iar (+) carvona are miros de chimen (si se extrage din semintele de chimen).

          
Bibliografie:  -http://www.tsocm.pub.ro/revistachimia/Chimia_&_Viata/02_Medicamente%20chirale/medicamente_chirale.htm

                       -http://www.referatele.com/referate/chimie/online2/Chimia-Medicamentelor---medicamente-sintetice-referatele-com.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu