joi, 14 iunie 2012

[5]...Coloranti

             Coloranţii sunt substanţe organice naturale sau sintetice colorate, care absorb lumina in domeniul vizibil al spectrului si au proprietatea de a colora corpurile pe care sunt aplicate(fibre textile, piele, hârtie, etc.), rezista in timp la lumina, spălare, frecare. Culoarea substanţelor se datorează prezentei in molecula a unor grupe de atomi, numite grupe cromofore sau cromofori, care absorb selective diferite radiaţii ale luminii, fiecărui cromofor corespunzându-i una sau mai multe benzi de absorbţie in spectrul vizibil.
Poziţia benzilor de absorbţie ale fiecărui cromofor este influenţata de existenta in molecula a altor cromofori, nuanţa culorii unei substanţe colorate depinzând de întreaga structura chimica a substanţei.
   Cele mai importante grupe cromofore sunt:
   a) grupa nitrozo -N=O
   b)grupa nitro -NO2
   c)grupa azo -N=N-
   d)grupa cetonica -C=O
   e)dubla legătura >C=C<
                  Substanţele care conţin in molecula lor unul sau mai mulţi
cromofori si se numesc cromogene si sunt colorate. Pentru ca o substanţa sa devină si mai colorata, trebuie sa contina in molecula, pe lângă cromofori, si alte grupe, numite auxocrome.
    Principalele grupe auxocrome sunt:
    a)grupa amino -NH2
    b)grupa hidroxil fenolica ( si derivaţii ei alchilati)
                Grupele auxocrome, pe lângă faptul ca imprima substanţei proprietatea de a colora, produc o închidere si o intensificare a culorii.


Bibliografie:http://referate.unica.ro/referat-Coloranti-13264.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu